0216 65 29 23
contact@drancamoisa.ro

1Infectia urinara este una dintre cele mai raspandite patologii.

Una din doua femei si unul din 10 barbati sunt predispusi la cel putin o infectie urinara pe parcursul vietii, 30 % dintre acestia sufera recurente.

Simptomele IU sunt: durere, senzatie imperioasa de urinare, frecventa mare a urinarilor (polakiurie); ele se pot agrava aparand febra, frison, dureri abdominale, urinare cu sange (hematurie) sau cu puroi (piurie).

Urmarile acestor simptome sunt extrem de neplacute: limitarea intimitatii sexuale, limitarea activitatilor zilnice, privarea somnului, reducerea capacitatii de munca.

Consecintele unei IU la femeia gravida, mai ales daca este tratata incorect sau incomplet, pot fi deosebit de grave generand chiar avort spontan sau nastere prematura. Gama de antibiotice permise in sarcina este, fireste, redusa iar capacitatea de aparare a organismului este scazuta. De aceea ar fi bine ca o femeie care doreste sa conceapa un copil si se confrunta in antecedente cu IU sa se asigure de sterilizarea infectiei.

De asemenea ar trebui sa previna recurenta consumand minim 2 litri de apa pe zi.

80% dintre IU sunt produse de bacteria E. Coli care se ataseaza si invadeaza celulele superficiale de pe suprafata lumenului vezicii urinare, unde formeaza un biofilm. In acest biofilm bacteria este rezistenta la actiunea antibioterapiei. Aceasta activitate bacteriana poate persista luni de zile dupa faza acuta a IU, fiind o provocare chiar si pentru antibioterapiile curente. Din biofilmul sus mentionat bacteriile pot disemina astfel aparand reinfectia.

2

In concluzie formarea biofilmului reprezinta modul de stabilizare a bacteriei prin care se dobandeste rezistenta la antibiotice si se formeaza sursa de recurenta.

Antibioticele nu pot penetra complet biofilmul – au efect limitat asupra recurentei. Ineficienta tratamentului antibiotic este in crestere (> 30 %). In multe cazuri antibioterapia este administrata fara rezultatul antibiogramei. Perioada dintre recoltarea uroculturii si sosirea rezultatului antibiogramei este de 3 zile, in aceasta perioada, de obicei se prescrie un antibiotic  cu spectru larg inclusiv pentru E.coli.

Din pacate am intalnit multe paciente care dupa 3 zile sau chiar 3 tablete de antibiotic, simptomele deranjante disparand, au oprit voluntar tratamentul. Astfel infectia nu a putut fi sterilizata si a deschis drumul recurentelor

Strategiile terapeutice moderne  recomanda:

3

  • PAC inhiba eficient aderarea bacteriilor si formarea biofilmului bacterian, uleiul de Neem ofera un puternic efect antimicrobian
  • Tratamentul complementar trebuie sa actioneze asupra formarii biofilmului si aderarii bacteriene crescand astfel eficienta antibioticului.
  • Hidratare (minim 2 litri lichide pe zi).
  • Tratamentul trebuie urmat conform indicatiilor medicale ( tratamentul nu trebuie oprit dupa 2-3 zile).
  • Verificarea sterilizarii IU (repetarea urolculturii dupa tratament, care sa ateste disparitia infectiei).
  • Continuarea 1-3 saptamani a tratametului complementar pe baza de proantocianidine dupa terminarea adiministrarii antibioticului, pentru a prevenii recidiva.

Arhiva lunara

ian.0 Posts
feb.0 Posts
mart.0 Posts
apr.0 Posts
mai0 Posts
iun.0 Posts
iul.0 Posts
sept.0 Posts
oct.0 Posts
nov.0 Posts
dec.0 Posts